Какво са “живи символи” според Карл Г. Юнг?

31930_310913225701651_1583009510_nЮнг дели символите на два вида – емблеми и живи символи. Емблемите са неща от сорта на логата на фирмите, флаговете и гербовете на държавите и пр. С тях обозначаваме нещо по произволен, условен и отчужден начин, за да можем да го разпознаем, но те нямат връзка с човешката вяра, чувства и идеи, не са част от дълбокия ни психически (душевен) живот, а са само знак за нещо. Те обозначават нещо, което съществува извън света на нашата душа. Примерно емблемата на Найк или на Макдоналдс обозначавт, че имаме работа с определена фирма. Но те не са нещо, което преживяваме или в което вярваме, а ни насочват към нещо съществуващо извън нас.

Ако нарисуваме дръвче, това е емблема за реалното дърво. Реалното дърво си го има извън нашия душевен свят, ние просто сме го обозначили с тази емблема. Но емблемата не е дървото, тя е знак за дърво, ембелемата не е жива, дървото е живо. С живите символи е тъкмо обратното. Те изразяват нещо, което съществува само в нас самите и не съществува извън света на човешката душа (т.е. на човешката психика).

pic12-e1350466365710

Пример 1. Усмивката: ако нарисуваме усмихнато човече, това е емблема за усмивка, а не е жив символ. Ако обаче самите ние се усмихнем на някого искрено, тази реална усмивка, която се изписва на устните ни вече е жив символ – тя е заредена с живот, с емоции, с енергия, с дълбоко вътрешно душевно (психическо) преживяване – т.е. тя е жив символ, символ, който диша, който живее, който е пълен с психически живот, с живи душевни преживявания. Живият символ е пярк израз на нещо, което чувстваме, преживяваме, вярваме, а не е обозначение за нещо, което ни е външно. Той е директен и непосредствен, докато емблемата е опосредствана и отчуждена от преживяването. Обаче, ако тук ви сложа усмихнато човече smile emoticon – така – този емотикон вече става жив символ, защото аз изразявам с него директно своето добро отношение към вас, своите емоции, които ни свързват с общо добро настроение. Като искате да разберете какво е жив символ – това са например емотиконите в интернет. Ако ги видим обаче същите на плакат в метрото, те вече няма да са живи, а ще са само емблеми.

O.Stefan

Пример 2: Кръстът. Ако видите нарисувано кръстче на географска карта – това е емблема, която може да обозначава различни неща – примерно църква или гробище. Ако обаче сте вярващ човек или не толкова вярващ, но с християнска културна традиция, се прекръсти – това вече е жив символ. То значи нещо повече – изразява цял комплекс от идеи и убеждения, цяла амалагама от чувства – по пряк и директен начин изразява неща, които съществуват само вътре в нас – в нашия душевен и емоционален живот, а ги няма извън нас хората. Затова определението на Юнг за жив символ е: нещо, което изразява по най-добрия и ПРЯК начин действителност от ЖИВИ чувства, идеи и съдържания, които съществуват само в човешката душа.

Цитат: “докато символът е жив, той си остава израз на нещо, което не може да се обозначи по-добре.”(Юнг, “Психологически типове”)

6142_310923509033956_609149342_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s